Annonce
Annonce
Her er 10 gode råd til novelleskrivning Her er 10 gode råd til novelleskrivning

10 gode råd om novelleskrivning

I modsætning til en roman er en novelle en kort fortælling, som kun har et fokus/en handling. Den er bygge op omkring få personer, og den løber over kort tid.

Hvad er en novelle?
I modsætning til en roman er en novelle en kort fortælling, som kun har et fokus/en handling. Den er bygge op omkring få personer, og den løber over kort tid.


1. Kom godt i gang
Det er ikke godt at starte med at skrive, hvis du er sulten, træt eller i dårlig humør - så kan du have svært ved at koncentrere dig, og du kommer ikke rigtig i gang. I stedet kan det være en god ide at gå eller løbe en tur eller svømme en masse baner. Du skal lave noget, hvor du ikke skal tænke for meget over det, du gør!

Vend så tilbage til skrivningen!


2. Få inspiration
Hvis du mangler inspiration, kan du for eksempel lytte til sørgelig musik, hvis det er en sørgelig historie, du skal skrive. Det kan også være en god idé at læse en avis eller søge på nettet. Der kan stå en masse spændende ting, som du kan have lyst til at skrive om.

Men vigtigst af alt: Hold øjne og øre åbne. Der kan være en spændende historie lige foran dig måske ved busstoppestedet på vej hjem fra skole.

Det er en god ide at have en notesbog med i lommen, så kan du hurtigt skrive stikord ned, som du kan trække frem, når du skal skrive din historie.


3. Vælg genre
Det er vigtigt, at du gør op med dig selv, hvilken genre du vil skrive. Skal det være en kærligheds,- fantasy- eller kriminovelle.


4. Lav et skelet
Når du har fundet ud af, hvad du vil skrive om, skal du starte med at lavet et skelet over din historie. Et skelet består af: indhold, åbning, slutning og højdepunkter.

Find ud af, hvad der skal være novellens fokus/konflikt/problem/spænding/intensitet? Hvad er plottet? Er der noget, der går imod hovedpersonens ønske?


5. Ro
Sørg for, at du ikke bliver forstyrret af dine venner på sms eller Facebook, når du har sat dig for, at du skal skrive. Det bryder din koncentration.

For de fleste er det bedst, hvis der er stille, når de skal skrive, men hører du til den type, der bedst arbejder med fjernsynet tændt, så skal du gøre det. Det handler om, hvad der er bedst for dig.


6. Begynd hvor du vil
Når du begynder at skrive, behøver du ikke at starte med begyndelsen du kan godt skrive slutningen først og så bygge videre bagfra. Du skal begynd der, hvor din historie står mest klar/færdig i dit hoved.


7. Få fortællingen til at skride frem
Dit skelet er kun ment som en støtte. Hvis tingene ændre sig undervejs, er det helt i orden. Men husk, at det kan være nødvendigt at ændre i skelettet, så historien også hænger sammen til sidst.


8. Indledning og afslutning
Det er altafgørende, at du får skrevet en fængende indledning, der kan fange læseren, og give hende lyst til at læse videre. En god afslutning på historien er og vigtig. Find på en overraskende pointe. Den kan være uhyggelig eller åben, så vi selv skal digte videre.


9. Hvis du går i stå!
Tag en pause spis, se fjernsyn, læs en bog eller noget helt andet, som får dine tanker helt væk fra historien.

Ofte er det nok med sådan en lille pause, men hvis det ikke er nok, kan du lægge historien fra dig et par dage, så den kan få lov til at rumstere i dit baghovedet.

Det kan også være, at du er nødt til at kigge endnu engang på dit grundskelet til historien, og her må du nu beslutte dig for, om ideen stadig er så god, at du kan bygge videre på den, eller om du er nødt til at starte forfra på en ny og bedre historie!

Det kan være en god idé at spørge din familie og venner om ideer og gode råd,. Det er altid godt at få andre til at give respons på det, som du har skrevet, men det skal være nogle som GIDER at bruge tid på det og husk, du er ikke forpligtet til at ændre på det, som de foreslår, det er jo DIN historie!


10. Færdiggør din novelle
Når du har skrevet din novelle færdig, er det en god idé at gennemskrive den. Kig efter om der er variation i sproget. Det gør det mere spændende at læse. Tjek, at alle sætninger efter et punktum ikke starter på sammen måde, og gør brug af korte og lange sætninger. Det er med til at skabe dynamik i en tekst.

Gå din tekst igennem for stavefejl og korrekt kommatering. Der er ikke noget, der er så forstyrrende for læsningen som en tekst med en masse fejl.

Og til sidst men ikke mindst skriv en titel til din novelle. Titlen er tit noget af det sidste, man skriver, da det er vigtigt, at en overskrift er god og dækkende for novellens indhold det er den, der i første omgang skal fange din læser.


God fornøjelse!

Se mere om samme emne
3 Kommenter
Jeg skriver også rigtig meget på sitet movellas :)

Samme brugernavn derinde hvis nogen vil se hvilke historier jeg skriver ;)
Skriver allerede mange historier hjemme ;-) Elsker det! Ved ikke hvorfor, lyder det nørdet? Jeg mener, jeg´er ikke en nørd, men måske er der nogen der kan se mig som en!?.

Ej, ved det ikke, skriver ikke rigtig noveller, men mere rigtige romaner, altså længere historier, som er spændende og som ikke er virkelighed
tip 2 hjalp mig rigtig meget med en novelle til skolen tak for de gode tips
Annonce
5
Del
Følg os på Facebook
Relaterede artikler
  • De få mennesker, der havde ture at vove sig derned var alle kommet skrigene ud igen. Og det var der, jeg var blevet sat til at gøre rent...

  • Tænk nu hvis hun aldrig ville tale med mig igen! En tåre dryppede ned af min kind ved tanken, og så en til, og en mere. Til sidst lå jeg og tudbrølede over det...

  • Jeg var helt tavs og trist. Laura vendte sig mod mig, og sagde pludselig

  • Novelle fra Minna Sparlek

  • Under øjnene var der sorte rander, hendes hvide natkjole gjorde hende så lys at man skulle tro hun var et spøgelse...

  • Som om hun stadig ikke havde forstået hvad der skete. Stadig ikke forstod at hun skulle dø. Det var virkelig typisk hende. Overhovedet ikke at fatte en brik, i situationer der har betydning overfor hendes ...

  • Hele dagen flød som en tåge for Elena, for hun tænkte hele tiden på den hylen hun havde hørt om natten ...

  • Daniel syntes det var rimelig synd for Ib, men hans nye venner krævede mere vedligeholdelse. Man skulle passe på at de ikke pludselig syntes, man var kedelig eller barnlig...

  • Jeg hørte pludselig et skrig og det var ikke hvilket som helst skrig. Skriget var Mathias´. Jeg gik i panik...

Annonce
Annonce
Luk